Ik wil nog één keer de regie hebben

Ik ben Marie-José, 61 jaar.
Eind november 2017 kreeg ik onverwacht de diagnose alvleesklierkanker met uitzaaiingen in de longen en lever. Nou dan verandert je leven in één klap 180 graden.
De levensverwachting is 6 à 7 maanden. Ik heb één chemokuur gehad, maar omdat ik daar zo ontzettend ziek van werd en totaal de regie verloor over alles, ben ik daarmee gestopt. Het zou ook enkel een verlenging van een paar maanden betekenen. Dan ga ik toch voor kwaliteit i.p.v. kwantiteit. Gelukkig staat mijn gezin volledig achter me.

Ik ben nu veel zaken aan het regelen, zo kan ik gelukkig nog één keer de regie hebben over een aantal dingen.
Ik word straks gecremeerd en ik wil graag dat mijn partner en kinderen wat as van me krijgen waar ze zelf over kunnen beslissen. De rest wil ik graag uitgestrooid hebben in Zeeland, voor de kust van Zoutelande.

Ik wil geen standaard beeldje of sieraad voor de as, maar iets moois, unieks en iets waarin de kleuren van de zee, het strand en de duinen in terugkomen. Ik ben dus een echt zee-mens.
Zo kwam ik bij Jolanda terecht. Ik kende haar al van een aantal jaren terug, dus dat was vertrouwd.

Zij gaat voor mij 5 urnen maken die allemaal uniek zijn, maar wel samen worden gebakken zodat er een verbintenis is. Heel bijzonder. Ik ben erg benieuwd, maar heb er alle vertrouwen in dat ik straks 5 unieke prachtige ‘sieraden’ heb.

Naschrift: op 25 april 2018 heeft Marie-José ervoor gekozen om de regie nog één keer in eigen handen te houden en in het bijzijn van haar geliefden afscheid te nemen van het leven.